Пт. 29 Березня 2024

Експерти прогнозують дефіцит добрив в сезоні 2022-2023

Ринок добрив в України ввійшов в період міжсезоння. Зниження попиту спостерігається в усіх сегментах мінеральних добрив. Про це розповів директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан в блозі «Де взяти добрива? Може цього року внесу менше або Як ринок добрив переживає війну» на Latifundist.com.

Пише Куркуль

Як зазначив експерт, на світовому ринку панує тренд на зниження цін. Водночас для України це не означає автоматичного зниження цін на внутрішньому ринку.

«На ціни мінеральних добрив продовжують діяти суб’єктивні фактори. Виходячи з особистих обставин, торгівельні компанії можуть надавати цінові пропозиції, як вище, так і нижче середньо ринкових цін. Але це не змінює загальної тенденції. У порівнянні з аналогічними періодами попередніх років, попри очікування, ціни на азотні добрива залишаються відносно стабільними. Ціни на фосфатні і комплексні добрива суттєво зросли», — розповів Сергій Рубан.

Динаміка цін на мінеральні добрива
Динаміка цін на мінеральні добрива

За його прогнозами, восени 2022 р. та навесні 2023 р. в Україні буде спостерігатись дефіцит добрив.

«Наразі найбільш вірогідним сценарієм залишається дефіцит добрив восени 2022 р. і навесні 2023 р. Але він буде менше очікуваного. Визначальною буде роль державної підтримки аграріїв. Адже скорочення дефіциту за рахунок скорочення ділової активності — найгірший з можливих сценаріїв», — підсумував експерт.


Залишити коментар