Вт. 23 Квітня 2024

Кредити подорожчають: НБУ підвищив облікову ставку

Національний банк України підвищив облікову ставку з 10 до 25%. В нинішніх умовах зростання ставки є цілком природнім рішенням, утім, частина експертів вважає, що нинішнє підвищення є занадто стрімким, повідомляє SEEDS.

Що ж означає ця зміна для бізнесу? По-перше, курс гривні має дещо зміцнитися. По-друге, зростуть ставки за кредитами та депозитами.

“Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25% річних. Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни. Попри поступове відновлення економіки тенденція прискорення інфляції зберігатиметься в найближчі місяці. Це, зі свого боку, загрожуватиме подальшим погіршенням інфляційних очікувань і перетіканням гривневих заощаджень в іноземну валюту. Водночас повернення Національного банку до активної процентної політики дасть змогу запобігти цим негативним тенденція”, – повідомили в Нацбанку.

Також у повідомленні регулятора йшлося про повернення податків на імпорт.

Реакції на зростання ставки неоднозначні.

“НБУ підняв ставку до 25%. Це забагато. Різкі рухи під час війни, коли економіка знаходиться в крихкому стані – небезпечні. Варто було піднімати ставку поступово, в два – три етапи. Можливо НБУ боїться, що йому не дадуть другий раз підвищити ставку. Але в будь якому випадку, це неочікуваний шок для економіки, яка і так отримала багато шоків. Стримати інфляцію – гарна мета, але робити це за рахунок різких рухів які вбивають бізнес – шкідливо”, – зазначив екс-міністр розвитку економіки Тимофій Милованов.

“Як показує практика, після значного зростання облікової ставки вартість кредитів зростає швидше, ніж ставки за депозитами, адже вартість залучення ресурсів стає дорожчою для банківських установ”, – говорить економічний оглядач Богдан Слуцький.


Залишити коментар