Ср. 24 Квітня 2024

Озвучено 5 ключових змін у земельному законодавстві на час воєнного стану

На час воєнного стану в Україні у земельному законодавстві будуть діяти зміни. Так, було ухвалено Закон 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». Про це пише “Куркуль”, з посиланням на дані Мінагрополітики.

Зокрема, експерти озвучують п’ять ключових змін у Законі, які кардинально спрощують і пришвидшують управлінські рішення про отримання земельних ділянок та реєстрації прав на них в умовах воєнного стану.

  1. Автоматичне поновлення договорів:

«Всі договори щодо передачі у користування земель сільськогосподарського призначення, термін дії яких закінчився після введення в Україні 24 лютого 2022 р. воєнного стану, вважаються поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін таких договорів та внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав».

  1. Замість державної реєстрації прав — державна реєстрація договорів:

«Оскільки в умовах воєнного стану функціонування Державного реєстру речових прав є обмеженим, то замість державної реєстрації прав запроваджена державна реєстрація договорів про використання земель. Державна реєстрація таких договорів здійснюється районними військовими адміністраціями у Книзі державної реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Права оренди та інші права на землю виникають з моменту проведення державної реєстрації відповідних договорів».

  1. Землі, які передаються в оренду агровиробникам за цим Законом:

«На період дії воєнного стану органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть передавати в оренду для виробництва продовольчої продукції: сільськогосподарські земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва державної та комунальної власності, земельні ділянки, що залишилися у колективній власності та нерозподілені і невитребувані земельні частки (паї)».

  1. Надання постійним землекористувачам та емфітевтам права передавати належні їм на зазначених правах сільськогосподарські землі державної і комунальної власності в оренду:

«Особи, яким належать сільськогосподарські земельні ділянки державної та комунальної власності на праві постійного користування, крім державних та комунальних підприємств, установ та організацій, а також на праві емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду на строк до одного року для виробництва продовольчої продукції».

  1. Надання орендарям і суборендарям сільськогосподарських земель права передавати належні їм права оренди та суборенди іншим агровиробникам:

«Особи, які володіють сільськогосподарськими земельними ділянками всіх форм власності на праві оренди або на праві суборенди, можуть передавати такі права іншим особам строком на 1 рік без згоди власників таких ділянок на підставі договору про передачу права землекористування».

 


Залишити коментар