Чт. 25 Квітня 2024

Картопля: користь чи шкода для організму?

Картопля – один з найбільш вживаних та суперечливих продуктів в раціоні людини, навколо якого виникає чимало суперечок.

Одні переконані, що споживання картоплі призводить до набору зайвої ваги, а також до зменшення пружності й тонусу шкіри, інші ж включають її в свою дієту. Отже, розберемось: користь чи шкоду приносить організму цей найпопулярніший продукт у світі.

Мінуси вживання картоплі

Високий вміст крохмалю в картоплі – це найбільший страх людей, які намагаються схуднути. Заради стрункої фігури багато хто взагалі викреслює цей продукт зі свого раціону. Втім, дієтологами було доведено, що якщо картоплю правильно готувати та їсти її невеличкими порціями кілька разів на тиждень, то ніякої шкоди вона не заподіє. Найбезпечнішою для стрункості фігури виявилась картопля приготовлена “в мундирі” або запечена в духовці. А ось від смаженої картоплі, чіпсів і картоплі фрі краще відмовитися.

Ще однією небезпекою, яку таїть в собі картопля, є соланін, який у високій концентрації міститься в шкірці та починає активно вироблятися при тривалому перебуванні плодів під сонячними променями. Підвищений вміст соланіну має руйнівний вплив на нервову систему людини. При неправильному зберіганні картопля набуває зеленуватого відтінку і починає проростати. Такі бульби категорично не можна їсти. Краще споживати молоду картоплю, оскільки вона містить максимальну кількість вітамінів і мінералів, а ризик виділення соланіну мінімальний. Взимку і навесні потрібно ретельно видаляти товсту шкірку, а самі коренеплоди зберігати виключно в темному і прохолодному місці.

Ще одним мінусом вживання картоплі вважається її високий глікемічний індекс. Такі продукти швидко віддають свою енергію організму, в наслідок порушується обмін речовин в організмі, що негативно позначається на загальному рівні цукру в крові. В результаті – постійне відчуття голоду, порушення метаболізму і накопичення жиру в проблемних зонах.

Плюси вживання картоплі

Існує міф про те, що картопля – це порожні калорії, які не приносять ніякої користі організму, але це не так. По-перше, в складі цього продукту міститься цілий калейдоскоп вітамінів і корисних макро- і мікроелементів.

По-друге, картопля містить значно більше білка і клітковини, ніж жирів, яких всі так остерігаються. Більшість корисних речовин знаходиться в шкірці, а не в м’якоті. Ось чому дієтологи рекомендують варити картоплю саме “в мундирі” або запікати її в духовці та вживати в їжу разом зі шкіркою. Правда, в даному випадку мова йде про еко-продукти, магазинну картоплю все-таки варто очищати, тому що невідомо, чим вона була оброблена.

Завдяки високому вмісту калію, картопля – продукт номер один в раціоні людей з хворим серцем і гіпертонією. Крім того, він виявляє легку сечогінну дію, тому показаний людям з захворюваннями нирок. Добре відомі й антибактеріальні властивості картоплі: невипадково під час застуди наші мами та бабусі відварювали картоплю, щоб ми подихали паром від бульб, сидячи над каструлею під рушником. Від таких інгаляцій дихальні шляхи не тільки прогріваються, але й очищаються від мікробів.

Не менш корисним є сік сирої картоплі: його використовують як протизапальний і загоюючий розчин, для боротьби з гастритом, виразками шлунку та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Однак, найпопулярнішим способом використання картопляного соку – в боротьбі з ранковими мішками під очима. Для цього досить натерти сиру картоплю на тертці та, загорнувши в серветку, покласти компрес на очі приблизно на 15 хвилин. Від набряків не залишиться й сліду.

В підсумку, дієтологи сходяться в одному: картопля – єдиний продукт, тривале вживання якого не принесе істотної шкоди людині. Річ в тому, що в його складі достатньо корисних компонентів для нормальної життєдіяльності організму, тому навіть картопляну монодієту з упевненістю можна назвати безпечною.


Залишити коментар