Пт. 26 Квітня 2024

Не може бути дешевшою: скільки має коштувати якісна червона ікра

В Україні червона ікра горбуші не може коштувати менше двох тисяч гривень за кілограм, тобто 160 гривень за баночку вагою 80 грамів. Якщо ж вона коштує дешевше, то може виявитися підробкою.

Як розповіла “Обозреватель” голова правління асоціації “Споживча довіра” Олена Куликова, купуючи ікру, не варто шукати найдешевшу пропозицію.

За її словами, червону ікру можна розділити на два класи – з риби, вирощеної штучним шляхом (форель), та з дикої риби (горбуша або нерка).

Таким чином якісна ікра коштуватиме:

  • форелі – 1400 грн за кілограм (112 грн за 80-грамову баночку);
  • горбуші – 2000 грн за кілограм (160 гривень за баночку);
  • нерки – 2500 грн за кілограм (200 гривень за баночку).

“Якщо ікра коштує у цих межах, то, за великим рахунком, це нормально. Дуже дешеву не варто купувати”, – пояснила Куликова.

При виборі ікри також важливо звертати увагу і на термін придатності. Оскільки нерест лососевих відбувається з липня по вересень. Тож, якщо на баночці стоїть дата виробництва в межах цього періоду, то можна зробити висновок, що ікра свіжа.

Проте, деякі підприємства виготовляють ікру із замороженої сировини, вона також може бути якісною. “Є маса підприємств, які виловлюють рибу і відразу її заморожують, а потім із неї роблять ікру”, – пояснила Куликова. Вона дала ще одну пораду – уникати ікри, до складу якої входить консервант уротропін.


Залишити коментар