Пт. 29 Березня 2024

У селі на Дніпропетровщині налагодили виробництво цукатів з гарбузів

У селі Маломиколаївка на Дніпропетровщині виготовляють цукати з гарбузів. Рік тому громада села виграла конкурс та отримала 100 тисяч гривень від Посольства Королівства Нідерландів. На ці кошти закупили професійне обладнання, тепер працюють над створенням логотипу і власної торгової марки.

Жителька Маломиколаївки Валентина Дегтярьова працює над виробництвом цукатів. Каже: в основному їх виготовляють з гарбузів, яких у селі дуже багато. Одну партію цукатів роблять три дні.

«Перший день кришимо, заливаємо сиропом. Тоді проварюємо два-три рази в залежності від сорту гарбуза, і тоді вже – на решето. Сироп відціджується, і складаємо тоді в сушки. Сім-дев’ять годин – і цукати готові», – розповіла жінка.

Робили цукати із кабачків, каже вона, а також зі слив, груш та яблук.

«Усе натуральне. Жодних консервантів не додавали, тільки цукор та лимон», – додає вона.

Староста Петрівського старостинського округу Світлана Гарнадко розповідає: вперше цукати виготовили для свята, яке започаткували у селі — Гарбуз-фест.

«Село маленьке, віддалене. Якось усі свята проводять на центральних садибах. Автобус ходить раз на тиждень. Люди не мають змогу кудись поїхати, щоб насолодитися якимось концертом чи святом. І ми вирішили самі для себе зробити свято невелике. Приготували цукати з гарбуза, і от саме вони користувалися найбільшим попитом. Новинка, диковинка якась. Почали купувати, потім до нас дзвонили: чи немає ще?» – розказала староста.

За словами Світлани Гарнадко, у 2020 році село перемогло в конкурсі від онлайн-видання за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Жителі отримали 100 тисяч гривень для налагодження виробництва цукатів з овочів та фруктів.

«На ці кошти ми придбали професійні сушки три штуки, овочерізки, слайсери. Купили необхідне кухонне обладнання, пакувальні товари для того, щоб цукати ми змогли виготовляти і пакувати», – зазначила вона.

Для виробництва придбали старий занедбаний будинок, який стояв пусткою 15 років. Наразі в ньому будинку роблять ремонт.

До виробництва цукатів залучили понад десять місцевих жительок, їхню продукцію замовляють онлайн.

Джерело “Суспільне”


Залишити коментар