Сб. 20 Квітня 2024

Фермери продають яблука з націнкою у максимум 60%

Собівартість вирощеного кілограму яблук для фермерів становить близько 5 грн. Садівники продають власну продукцію осіннього сегмента не більше ніж за 8 грн/кг. Тобто середня націнка становить максимум 60%.

Про це розповів професор кафедри захисту та карантину рослин Уманського національного університету садівництва Юрій Яновський в матеріалі Kurkul.com.

«Не дивлячись на таку націнку, у магазині ви бачите ціну яблук від 28 грн/кг. Отже, хто більше заробляє на фермерській продукції? Сам фермер? Ні! Тому в такій ситуації садівництво вкрай потребує допомоги держави», — прийшов до висновку науковець.

З його слів, в такій ситуації в європейських країнах виробники плодової продукції, зокрема яблук, отримують дотації на виробництво. наші аграрії вимушені брати кредити під шалені 33% річних.

«Так, в Україні існує програма по відшкодуванню витрат у галузі садівництва, виноградарства, хмелярства. Частково відшкодовується посадковий матеріал і навіть шпалери, огорожа та сховища. Це все гарно звучить, але в тій самій Європі кредити надають на 20 років максимум під 2%. Наші 33% — це просто знищення садівництва», — розповів Юрій Яновський.


Залишити коментар