Пт. 19 Квітня 2024

Цінну та прибуткову рослину вирішили вирощувати на Волині

«Топінамбур – нове відкриття давно відомої культури» – під такою назвою на Волині провели День поля. Присутні ознайомилися з цією цінною рослиною та проаналізували її прибутковість для українських аграріїв. Так, вирощуючи топінамбур з одного гектару можна отримати 70-90 тис. грн прибутку.

Саме тому на Волині мають намір відвести площі під цю культуру, поінформували на сайті облдержадміністрації.

Директор ТОВ “Центр екологічної енергії “Топінамбур” Василь Степюк розповів, що його підприємство вже 8 років займається вирощуванням топінамбура та готове купувати нижню частину даної культури.

З подрібненого сухого стебла підприємство виробляє брикети високої щільності, з підвищеною стійкістю до вологи, для опалення приватних осель.

Топінамбур добре росте на одному місці протягом 30 років без сівозміни, невибагливий до ґрунтів, не боїться засухи та не потребує великих затрат, щоб виготовити тверде паливо. Сухі стебла топінамбура збирає кормозбиральний комбайн.

Під час зустрічі було обговорено, що у тих громадах, де буде вирощуватись топінамбур, зможуть верхню частину стебла використовувати як біопаливо, що дасть можливість покращувати послугу теплопостачання в громаді. Нижню частину даної культури можна реалізовувати Центру екологічної енергії «Топінамбур» за хорошою ціною.

Захід проводився за ініціативи Української Некомерційної Енергетичної Агенції (структура асоціації «Енергоефективні міста України») та за сприяння місцевої влади.


Залишити коментар