Пт. 19 Квітня 2024

Докупити стаж до пенсії: озвучені суми

Мінімальний стаж для призначення пенсій за віком у 2021 році становить 28 років. Якщо його не вистачає, то охочі можуть придбати трохи стажу за гроші, тобто докупити. Як виглядає ця процедура і скільки грошей треба заплатити — пояснили фахівці Пенсійного фонду України.

Для непрацюючих осіб є можливість придбання страхового стажу шляхом укладення договору добровільного страхування (не менше ніж на один рік), який може передбачати одноразову сплату єдиного внеску за попередні періоди, коли особа не перебувала в трудових відносинах з роботодавцем та не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню.

Сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, а при сплаті за попередні періоди вона помножується на коефіцієнт 2. Таким чином, вартість одного місяця страхового стажу у січні-листопаді 2021 року розраховується як 22 % від мінімальної заробітної плати 6000,00 грн та складає 1320 грн, а при одноразовій сплаті за минулі періоди – 2640,00 грн.

Для укладення договору добровільного страхування необхідно звертатись із відповідною заявою до податкової служби.

Також особи, які працювали у 2004-2010 роках, мають право самостійно доплатити за ті місяці, в яких сума сплаченого страхового внеску на пенсійне страхування була меншою за мінімальний страховий внесок. Адже для того, щоб до страхового стажу був зарахований повний місяць, сума сплати страхового внеску до Пенсійного фонду України повинна бути не меншою за суму мінімального страхового внеску, визначеного на певний період.

Для оформлення такої доплати особою надається заява до органу Пенсійного фонду України. Слід звернути увагу, що доплата не здійснюється за ті місяці, в яких взагалі відсутні нарахування страхових внесків.


Залишити коментар