Пт. 26 Квітня 2024

Агроном розказав, які гарбузи облюбували українські покупці

З кожним роком попит на гарбузи в Україні зростає. Можливо наші співгромадяни перейняли моду від американців, де цей овоч – невід’ємний атрибут святкування Геловіну. Окрім того, наші люди охочіше почали використовувати гарбуз в кулінарії: готувати супи, каші, десерти тощо.

Журналісти ТСН побували на одному з найбільших господарств на Півдні України, де під гарбузами – 350 гектарів. Половину вирощують на насіння, а решта вісім сортів – їстівні.

На складах уже зберігаються білі, помаранчеві, зелені й жовті, різні не тільки за формою, а й смаком. Три роки тому до асортименту додалися батернати, які мають присмак мускатного горіха. Зараз вони домінують.

Невеликі за розміром гарбузики швидко здобули ринок. У них багато м’якоті і мало відходів, а ще вдалий розмір: зручно готувати на один раз.

У господарстві кажуть, попит на гарбузи росте з кожним роком. Половину врожаю з’їдають в Україні, решту – імпортують. “Об’єми кожного року ми нарощуємо, в Європі полюбляють, і з кожним роком все більше і більше”, – вказує агроном Володимир Щиров.

Вирощувати кабаки, кажуть, вигідно і відносно нескладно. Середній урожай – 35 тонн із гектара. Гуртова ціна від 5 гривень до 15 за кілограм.


Залишити коментар