Сб. 20 Квітня 2024

Експерт пояснив, чому гречаний мед можна вважати унікальним продуктом

Лише 24 країни світу виробляють гречаний мед. Лідерами у цій справі вважають Росію та Китай. Донедавна третє місце у цьому рейтингу посідала Україна.

В нашій країні були великі посіви гречки, тож щороку Україна продавала Європі до 200 тисяч тонн продукції щороку. Тепер гречки на українських полях сіють значно менше, тож в експорті гречаного меду вітчизняних бджолярів випередили Казахстан і Польща.

Виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий пояснив, що загалом в Україні є близько 15 насіннєвих господарств, які займаються виробництвом якісного та медоносного насіння гречки.

Адже не вся гречка може давати мед. Для прикладу, російська та канадська гречка є низьконектарною. Тож зараз, окрім дороговизни гречки, існує і дефіцит гречаного меду.

«А гречаний мед є одним із найякісніших медів. У нього діастазне число становить 31, в той час, як такі бренди як акацієвий мед має трохи менші показники. Чим вище діастазне число, тим мед вважається натуральнішим та кращим, в ньому більше поживних речовин», — пояснив експерт.

Джерело “Куркуль”

 


Залишити коментар