Вт. 23 Квітня 2024

Експерти потішили українцями прогнозами щодо гречки

Покупці нарікають на високу вартість гречки у магазинах і на ринках. Але невдовзі ситуація з гречаною крупою може змінитися на краще: продукт подешевшає. Саме такі обережні прогнози озвучують фахівці.

На думку спеціалістів, гречка здешевшає через щедрий урожай.

Економіст Олег Пендзин розповів “Сьогодні”, що значне подорожчання гречки може зіграти злий жарт з виробниками. Споживачі будуть їсти інші каші.

“Пшоно крупа, вівсяна, кукурудзяна. В силу того, що там урожай хороший, там не буде зростання ціни великого”, – каже він.

Зараз, в столичних супермаркетах за гречку просять від 40 грн/кг. А в регіонах гречка на гривню дешевше – від 39 грн.

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що гречка подешевшає вже до нового врожаю. Але відчутно це буде вже ближче до нового року, або на початку 2022-го.

“Ціни на гречку які були, такими і залишаться. Але з нового врожаю, коли його оброблять, а це буде вже на наступний рік, ціни на гречку впадуть. Щороку відзначається цей “трюк”: спочатку ціна на гречку росте, на наступний рік її більше сіють, і ціна знижується”, – пояснив експерт.

На його думку, “цінові гойдалки” для гречки стали вже звичним явищем – їх помічають щорічно. Але, він сумнівається, що продукт продовжить своє зростання.

“Немає сенсу. За ідеєю, гречка – не той товар, на якому можна серйозно заробити. Попит на неї досить млявий”, – резюмував він.


Залишити коментар