Чт. 28 Березня 2024

Коли в Україні ціна на землю різко піде вгору

Ринок землі, який діє в Україні вже три місяці, поки не демонструє високих цін. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на biz.today.

В регіонах, де спостерігається найвища купівельна активність, в середньому гектар продають за 1200-1250 доларів. Експерти кажуть, що найближчим часом ціна на землю залишатиметься приблизно такою самою. Різкий сплеск цін може статися через кілька років.

«Нині законом встановлений мінімальний розмір вартості 1 га землі, що є не нижчим від нормативно-грошової оцінки. Так триватиме до 2030 року, а далі держава «відпустить» цей ринок», — каже адвокатка і радниця із земельного законодавства Програми USAID Анна Федун.

Знавці ринку прогнозують різке зростання ціни на землю у 2024 році. Саме тоді буде знята заборона на продаж землі юридичним особам, і ринок землі увійде в активну фазу. До цієї дати, пророкують вони, ціна на землю зростатиме помірно: приблизно на 20% щороку. Таким чином до 2024 року вона підніметься приблизно до 2200 доларів за гектар.+

Однак у 2024, коли землю дозволять купувати юридичним особам, ціна на землю може різко зрости, каже Анна Федун.

До того, поки земля не почне суттєво дорожчати, власникам паїв вигідніше здавати її в оренду, а не продавати.

Тим часом, за три місяці, що минули з моменту відкриття ринку землі, на ньому вже укладено майже 24 тисячі угод. Звісно, в масштабах України та її землеволодінь, це зовсім небагато, та все ж процес іде.


Залишити коментар