Вт. 23 Квітня 2024

З яким мінімальним пакетом документів набувач паю має прийти до нотаріуса

Набувач земельної ділянки у разі наміру укласти договір щодо купівлі-продажу землі на першу консультацію до нотаріуса має прийти з мінімальним пакетом документів.

Про це під час пресконференції повідомила віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька.

За її словами, людина, яка хоче продати чи придбати землю, звернувшися до нотаріуса у телефонному режимі, навряд чи отримає позитивну відповідь. Адже фахівець перед тим, ніж реєструвати правочин, має вивчити хоча б мінімальний пакет документів від потенційного клієнта.

Вона уточнила, що їх копії можна відправити нотаріусу в електронному вигляді, проте багато хто з українців побоюється це робити. Тому Інна Бернацька радить приходити особисто хоча б з мінімальним пакетом документів з метою оптимізації строків реєстрації правочинів.

«Нотаріусу потрібно бачити паспорти та ідентифікаційні коди, правоустановлюючий документ на землю. Також потрібно мати два вида оцінки: нормативно-грошову та експертну. Нотаріус також має знати відомості про шлюби. Крім того, громадянин має надати документ, яким, принаймні на його думку, підтверджуються його доходи, щоб нотаріус міг сказати, чи підходить такий документ для підтвердження доходів і для фінансового моніторингу. Ще потрібно мати довідки про відкриті банківські рахунки. Це мінімальний пакет для класичної пайової земельної ділянки», – уточнила Інна Бернацька.

У разі, якщо людина стала набувачем  земельної ділянки після 2002 року, нотаріус допитає, які документи він укладав – генеральну довіреність, прості договори, договори позики тощо. Якщо є договір оренди, нотаріус має з ним ознайомитись й визначити, чи він зареєстрований, чи дає він право другої черги, чи є договір емфітезису та ін, в тому числі договори про сервітути.

«Тільки в такому випадку нотаріус зможе надати фахову консультацію щодо примірної процедури й орієнтовної вартості роботи за посвідчення договору, а також ознайомити з нормами Податкового кодексу щодо податку на доходи фізичних осіб й військового збору у разі продажу земельних ділянок», – уточнила Інна Бернацька.

Джерело Agro Times


Залишити коментар