Сб. 27 Квітня 2024

Грузинські фермери скаржаться на низьку врожайність фейхоа

Збір фейхоа тільки починається в західних регіонах Грузії: Аджарія, Самегрело і Гурія. Фермери повідомляють про високі ціни і меншому врожаї в цьому сезоні. Вони пояснили EastFruit, що менший урожай пов’язаний з обпаданням квітів в сезон цвітіння. Вони сумніваються, що цей фактор міг бути викликаний хворобою.

За словами доктора сільськогосподарських наук Звіада Бобокашвілі, завідувач відділу плодових культур Науково-дослідного центру сільського господарства Грузії, проблема опадання квітів, швидше за все, була викликана метеорологічними факторами, а не хворобою, але він не може виключити і фактів хвороби на господарствах у конкретних фермерів.

«У період цвітіння фейхоа в червні на заході Грузії була нестабільна погода. Амплітуда між високою і низькою температурою була суттєвою, що негативно позначилося на квітках фейхоа. У нас була така ж проблема чотири роки тому. За моїми спостереженнями, в цьому сезоні у нас урожай менший, але кращої якості », – сказав Бобокашвілі.

Зараз фермери продають фейхоа в середньому по 3-4 ларі/кг ($ 0,96-1 , 27), за їхніми словами, ціни на 0,5-1 ларі ($ 0,16-0,32) вищі, ніж в минулому році. Георгій Рапава, великий фермер, що вирощує фейхоа в регіоні Самегрело, очікує в цьому сезоні більше низький урожай. Георгій не може точно сказати, скільки він збере, оскільки збір врожаю ще триває. Він продає по 3 ларі/кг ($ 0,96), це ціна за несортоване фейхоа, за винятком дуже дрібних фруктів.

Інший фермер, Олександр Мжаванадзе, володіє відносно невеликим садом фейхоа в Гурійському регіоні.За його словами, минулої зими сніг зламав гілки дерев фейхоа, що призвело до зниження врожаю. Він очікував більше 1 тонни, але тепер збере тільки 300 кг фейхоа. Експортери запропонували йому 3 ларі/кг ($ 0,96) за несортоване урожай.

У минулому сезоні Грузія експортувала 444 тонни фейхоа. Україна входила в число найбільших імпортерів. Масштаби експорту як і раніше невисокі, але, за даними за останні чотири роки, вони збільшуються. Сезон експорту починається у вересні, а основна частина йде на експорт в жовтні і листопаді.

Що стосується місцевих цін: на тбіліському аграрному ринку оптові ціни на фейхоа коливаються в межах 3-7 ларі / кг ( $ 0,96-2,23).

Джерело East Fruit


Залишити коментар