Вт. 23 Квітня 2024

Українська земля буде дорожчати: як зміниться ціна

Ціна гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні щороку зростатиме на 7-10%. Наразі уклали 29493 угоди в рамках ринку землі, як свідчать дані Мінагрополітики.

“Вартість української землі буде зростати, в цьому питанні я ґрунтуюся на успішності реалізації земельної реформи в країнах Євросоюзу. Вартість одного гектара сільгоспземлі в Польщі, яка провела земельну реформу 20 років тому, становить понад 10 тис. євро”, – заявив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко, повідомляє “Інтерфакс”.

За словами глави міністерства, середня ціна одного гектара землі склала 43,8 тис. грн, але вона враховує вартість в столичному регіоні. А там в середньому гектар коштує 240 тис. грн, і цю землю не планують надалі використовувати для сільськогосподарських потреб.

“Якщо ми говоримо про середньозважену ціну для товарно-сільськогосподарського виробництва, то мова йде про ціну 32,86 тис. грн, а для ведення особистого селянського господарства – 33 тис. грн за га. За 100 днів бачимо збільшення ціноутворення в середньому на 11, 4%”, – сказав Лещенко.

Як продати і купити землю?

Електронна аукціонна система Прозорро.Продажі оголосила про проведення торгів з оренди державної та комунальної землі сільськогосподарського призначення, а також продажу та оренди земель несільськогосподарського призначення. Так, переможцем земельних торгів стає учасник, який під час аукціону (буде три раунди) запропонував найвищу ціну.

Хто і яку землю може купити або орендувати?

  • орендувати землю – фізичні або юридичні особи будь-яку площу і будь-які земельні ділянки;
  • купувати землю сільгосппризначення – до 2024 року лише українці і тільки фізособи (не більше 100 га в одні руки);
  • купувати інші землі – фізичні або юридичні особи з урахуванням обмежень Кодексу.

Важливо пам’ятати, що для укладення угоди з покупцем потрібна перевірка нотаріуса. Він зобов’язаний підтвердити особу покупця, уточнити, чи не перевищені ліміти на володіння землею і т.д.

Розрахунок можливий тільки в безготівковій формі. До того ж покупцеві доведеться документально підтвердити походження коштів.

Джерело OBOZREVATEL


Залишити коментар