Пт. 26 Квітня 2024

Екологічна катастрофа в Чорному морі може виникнути через аварію судна

У Чорному морі затонуло судно, яке належить Туреччині. Аварія виникла на території Болгарії. На борту вантажного корабля перебували хімікати, які можуть зашкодити тваринам і птахам.

Відомо, що карбамід при потраплянні в воду у високій концентрації, викликає швидке цвітіння фітопланктону, який, у свою чергу, виробляє токсин, який є небезпечний для морських жителів. Шкодить речовина і людям, які споживають, уражені хімікатами риб та морепродукти.

Фахівці заявляють, що аварія може спричинити екологічну катастрофу в заповіднику Каліакра, де мешкають види морських птахів, що перебувають на межі зникнення. Проте водолази не спішать забирати хімікати, очікуючи на покращення погодних умов. Про те, аби витягнути вантажний корабель на сушу, мова не йде.

Спеціалісти одразу оглянули судно і виявили, що воно застрягло на морському дні, тож зрушити його з місця практично не можливо.

– Моторний відсік вантажного корабля затоплений. У корпусі судна є дірки. Судно не можна врятувати, а тільки вжити заходів з видалення затонулого майна, – пояснив виконавчий директор Болгарської морської адміністрації Венцислав Іванов.


Залишити коментар