Пт. 26 Квітня 2024

Виноградники на півдні країни опинилися під загрозою знищення

Українські садівники поступово зменшують площі земель, відведених під виноградники. Зокрема люди викорчовують виноград через зміну клімату. Тривалі посухи й неможливість налагодити полив негативно впливають на урожай та заганяють фермерів  збитки.

Так, в найближчий рік 50 га винограднику СФГ «Вікторія» може піти під викорчовування. Минулого року СФГ на Одещині вже викорчувало 30 га винограднику.

Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

«З винограду точно залишимо Одеський Чорний. Він найменше постраждав від посухи, тому що максимально адаптований для цієї зони. З долею Аліготе і Мерло ситуація поки неясна. Спочатку ми планували відсортувати кандидатів на викорчовування за рівнем врожайності, але вийшло так, що приріст у деяких з них хороший і кількість кущів достатня, тобто їх можна було б залишити», – розповідає агроном «Вікторії» Андрій Аргіров.

В цьому році була слабка закладка плодів через посуху 2019-2020 років. У 2022-му господарство очікує кращої ситуації. Хоча будувати прогнози в цілому по винограду на наступний рік справа невдячна, кажуть агрономи.

 

 


Залишити коментар