Пт. 19 Квітня 2024

Вчені вивели фіолетові томати: відкриття вплине на розробку ліків

Науковці німецького Інституту біохімії рослин Лейбніца (IPB) презентували фіолетові помідори. Аби забарвити овочі у такий колір, спеціалісти скористалися методами генної інженерії.

Дослідники помістили в рослину гени, відповідальні за біосинтез бетаніну, і активували їх у дозрілих плодах. Як правило, батанін використовують у харчовій промисловості як барвник. Видобувають барвник з червоного буряка.

За словами фахівців, дослідження з томатами провели не для виведення нового сорту, а для вдосконалення розробок генної інженерії. Методи цієї науки набагато легше аналізувати шляхом виробництва чітко помітного пігменту. Напрацювання використовуватимуть у розробці ліків, вакцин та антитіл з рослин.

Дослідники з Галле вставили три гени, необхідні для біосинтезу бетаніну, у рослини томатів, а також ввели кілька генетичних перемикачів, щоб активувати вставлені гени лише у плодах і точно в той же час під час дозрівання. Тим не менш, спочатку виробництво бетаніну в плодах було мізерним. Треба було вставити четвертий ген, який забезпечував би наявність важливої ​​речовини -попередника, щоб підтримувати вищий рівень біосинтезу пігментів. Так народилися темно -фіолетові томати, що містять навіть більше бетаніну, ніж червоний буряк.

Джерело Agro Times

 


Залишити коментар