Пт. 29 Березня 2024

Що буде з цінами на олію після рекордного врожаю

Вітчизняні аграрії очікують рекордний урожай соняшнику. Водночас наша країна є одним із лідерів із виробництва та експорту соняшникової олії. Це відзначають і в Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

В 2020/21 маркетинговому році очікується врожай насіння соняшнику на рівні 15,1 млн т. Цей показник на 15% вище аналогічного показника минулого року та майже досягне максимального обсягу виробництва, що було зафіксовано в 2019 році. Водночас зростання відбудеться як за рахунок більш високої врожайності в порівнянні з минулорічними показниками (+15%), так і за рахунок збільшення посівних площ (+2%).

Проте в українських магазинах ціни на цей продукт кусаються. Експертка Асоціації відзначила, що ситуація може змінитися.

“Достатня кількість вирощеного насіння соняшнику цього року дозволить забезпечити внутрішній попит на соняшникову олію, а також згенерувати достатню кількість експортної виручки та стримати подальше зростання цін, що спостерігалося в 2019/20 маркетинговому році”, – коментує Світлана Литвин, аналітик УКАБ.


Залишити коментар