Ср. 17 Квітня 2024

Оприлюднено причини подорожчання буряка

Помітне зростання темпів збуту столового буряка дозволяє українським фермерам підвищувати ціни на дану продукцію. Крім збільшення попиту, зростання цін також сприяє скорочення пропозиції буряка на ринку, оскільки багато фермерів відмовляються від продажів столового буряка і вважають за краще весь урожай закладати в сховища.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Згідно з даними щоденного моніторингу проекту, тільки з початку тижня столовий буряк в Україні подорожчав в середньому на 16%, і сьогодні виробники готові відвантажувати коренеплід по 5-7 грн / кг ($ 0,19-0,27 / кг) в залежності від якості, регіону та інших умов угоди.

За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності в сегменті столового буряка. У той же час більшість господарств призупинили продаж коренеплоду високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін, а також заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації можуть запропонувати тільки надлишки, в результаті чого пропозиція на ринку дещо обмежено.

На даний момент ціни на столовий буряк в Україні вже в середньому в 1,7 рази вище, ніж на початку жовтня минулого року. Однак при цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів почати розпродаж буряка зі сховищ, що призведе до збільшення поставок і, як результат, до зниження цін на дану продукцію.


Залишити коментар