Чт. 25 Квітня 2024

Озвучені “підводні камені” вирощування малини в Україні

Експерти пояснили, чому в Україні та Польщі проблематично налагодити бізнес на малині. У цьому сезоні ціни на ягоди були достатньо високими, що передбачає інтерес щодо вирощування малини. Ріст вартості продукції впливає на розширення плантацій, але потім наступають роки низьких цін і збитковості.

Відтак плантації скорочуються, ціни знову ростуть, пише EastFruit.

Ціни на малину в Польщі в цьому сезоні були високими. Як і у випадку зі свіжими фруктами, так і з фруктами для переробки. Безсумнівно, виробництво було прибутковим. Ситуація сприяє створенню нових плантацій ягід. На жаль, подібна схема вже зустрічалася при вирощуванні інші культур, і вона не завжди закінчується позитивно, пише EastFruit з посиланням на sad24.pl.

Видання зв’язалося як з галузевими консультантами, так і з виробниками. Вони одностайно підтверджують підвищений інтерес до розсади малини. Це безпосередньо пов’язано з успішним сезоном. Пан Павле, виробник малини з околиць Красника, підтверджує цю тенденцію. Він додає, що для закладки деяких нових плантацій, швидше за все, будуть використовуватися неякісні саджанці.

Експерти в Україні відзначають аналогічну тенденцію. Власники розплідників підтверджують набагато більшу кількість запитів і замовлень на розсаду малини, ніж рік тому. В Україні проблема, перш за все, в неякісному посадковому матеріалі. Результат відомий: низька якість і ефективність таких насаджень. В Україні виробники вибирають недорогі саджанці за 1 гривню (0,15 злотих). Якісний матеріал для розплідників варто більше 15 гривень – 2,20 зл ($ 0,7).

Тут варто згадати переробну промисловість. У Польщі грань між нестачею сировини і його надлишком дуже тонка, чим вміло користується переробна промисловість. Однак не тільки виробники, а й переробники також виграють від стабілізації виробництва. Якість – одна з ознак стабілізації. Без коливань цін – великого приросту нових плантацій не буде.

Найгірший з можливих сценаріїв – дуже великі запаси в урожайний рік. Фрукти, які не продаються на оптових ринках, відправляються на переробку. А це аргумент для зниження цін.


Залишити коментар