Пт. 29 Березня 2024

Експертка пояснила, як страждають бджоли від кліматичних змін

Останніми роками в Україні відчутно змінився клімат. Все частішими стали посухи та тривалі періоди дощів. Спеціалісти ведуть мову і про глобальне потепління. Погодні катаклізми суттєво впливають на якість урожаю. Скаржаться про негативний вплив температури та опадів на бджіл пасічники.

Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Ганна Гончар, молодший науковий співробітник Інституту еволюційної екології НАН України.

«Тривалий період дощів та низьких температур навесні або влітку під час цвітіння рослин та активного медозбору має прямий негативний впив, адже знижує активність комах, негативно впливає на фізіологію цвітіння рослин», – сказала вона.

Так, коли квіти акації вмиті довгим рясним дощем, вони перестають бути привабливими для медоносних бджіл, адже за високої вологості нектар квітів не задовольняє потреби цих комах. І навпаки, занадто сухий клімат спричиняє зменшення виробництва квіткового нектару, і, наприклад, квітки лаванди (які загалом є хорошими медоносами) зовсім не виробляють нектар під час таких умов.

В екстремальних ситуаціях медоносні бджоли можуть померти від голоду, якщо бджоляр не проявить пильність, зауважує Гончар. Отже, зважаючи на участь людини у керуванні популяціями медоносної бджоли, навіть за зміни клімату, та відносну екологічну пластичність цих комах і значний адаптаційний потенціал, їхня доля здається більш оптимістичною у найближчі часи, принаймні у порівнянні з іншими запилювачами.


Залишити коментар