Чт. 25 Квітня 2024

Українська слива починає завойовувати закордонні ринки

Однією з несподіванок сезону свіжої сливи 2021 року є рекордно низька ціна на цей фрукт на ринку України.

Про це зазначають аналітики EastFruit.

Однак ще однією з несподіванок стало те, що Україна починає чинити тиск на Молдову на зовнішніх ринках, незважаючи на практично повну відсутність досвіду в експорті цих фруктів. Для імпортерів фруктів з Євросоюзу, звичайно, важливі, перш за все, якісні параметри і стабільні поставки сливи, проте в 2021 році в України все добре з якістю слив і навіть обсяги продукції, які пропонуються українськими садівниками, виявляються досить значними.

Тому вже зараз українська слива активно експортується до Польщі, де ціни на сливу набагато вищі. Також українська слива починає надходити на традиційний для Молдови ринок збуту – в Румунію. Ще один ринок, де українська слива виявляється значно конкурентоздатною, ніж слива з Молдови – це Білорусь. Транспортні витрати на експорт сливи в Білорусь значно нижчі, тому що експортерам фруктів з Молдови доводиться поставляти продукцію в Білорусь транзитом саме через територію України.

Найбільшим імпортером сливи в регіоні є Росія. Взагалі Росія – це головний в світі покупець сливи. Однак там ціни на сливу почали знижуватися, і є підозра, що це сталося завдяки реекспорту української сливи в цю країну через Білорусь, зазначають аналітики.

Та є ще один несподіваний фактор, який впливає на ринок сливи Росії – це експортні поставки цих кісточкових фруктів з Грузії. При цьому ціни на сливу в Грузії зараз навіть нижчі, ніж в Україні.

Джерело “Агробізнес Сьогодні”

 


Залишити коментар