В Україні планують заборонити використання харчового продукту
Народні депутати України можуть ввести заборону на використання пальмової олії у виробництві різноманітних продуктів.
На сьогодні завдяки невисокій вартості цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають усюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування. При цьому та олія, що імпортується Україною, складається із насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань.
У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт №6068, яким має бути запроваджена заборона на використання пальмової олії у вітчизняній харчовій промисловості.
Автором законопроєкту є група депутатів на чолі зі «слугою народу» Дмитром Соломчуком.
На думку авторського колективу, використання цього продукту в Україні слід заборонити через його шкідливий вплив на здоров’я людей, а також тому, що засилля пальмової олії у харчовому виробництві сприяє скороченню виробництва соняшникової олії.
У законопроєкті, зокрема, йдеться про заборону використання «пальми» у традиційних молочних продуктах, дитячому харчуванні, різноманітних кондитерських виробах.
«Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати й споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії», – вважає Дмитро Соломчук.
Різке зростання імпорту пальмової олії до України – з 70 тис. тонн до 200 тис. тонн – відбулося у 2015 році.
Зазначимо, що з гектара соняшника можна отримати в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм – 3 тонни. Причому пальма дає плоди двічі на рік, тому пальмова олія набагато дешевша за соняшникову.
Джерело “Главком”
Залишити коментар