Пт. 29 Березня 2024

Названо найурожайніший вітчизняний сорт картоплі

Урожайність вітчизняного сорту картоплі Княгиня на зрошенні у виробничих умовах становила 100 т/га. Про це повідомляє пресслужба НААН України.

«За вирощування в науково-дослідних установах, елітгоспах, сортовипробуванні – урожайність вітчизняних сортів сягає 40-50 т/га. Зокрема, урожайність сорту Княгиня на зрошенні у виробничих умовах   становила 100 т/га», – йдеться у повідомленні.

На думку вітчизняних науковців, їхні сорти відрізняються від зарубіжних аналогів високими адаптивними властивостями, посухо- та жаростійкістю, мають більш пролонгований період ефективного репродукування, високі смакові якості.

Протягом 2016-2020 років до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні  було занесено 20 сортів селекції Інституту карттоплярства НААН. У Державне сортовипробування передано 20 сортів картоплі різних груп стиглості та господарського спрямування.

Нагадаємо, Наразі у світі вирощується понад 6 тис. сортів картоплі. У реєстрі Європейського Союзу міститься 2 626 сортів, половина з яких (1510) є нідерландськими.

У Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено 196 сортів? p них 85 українських.

Професійний сегмент вирощування картоплі в Україні оцінюється у 67 тис. га. При цьому під українські сорти відведено 6,3 тис. га, німецькі –– 27,2 тис. га, нідерландські –– 30,1 тис. га.

Джерело AgroTimes


Залишити коментар