Сб. 20 Квітня 2024

Українців потішили новиною щодо зниження цін на соняшникову олією

Хороша погода створює всі умови для отримання високого врожаю соняшнику. Цей фактор, у свою чергу, може вплинути на зниження вартості соняшникової олії.

Як передає Укрінформ, про це заявив в ефірі Громадського радіо генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Роман Сластьон.

«Через високі очікування врожаю очікуємо зниження ціни на соняшникову олію. Днями соняшник почнуть збирати на півдні України. Україна — лідерка у світі з виробництва та експорту цієї олії», — заявив Сластьон.

Як повідомляв Укрінформ, за даними асоціації «Укроліяпром», з червня 2021 року в Україні відбувається зниження відпускних цін підприємств на соняшникову олію. У порівнянні з травнем поточного року у червні відпускні ціни підприємств на олію соняшникову нерафіновану знизились на 3,1% рафіновану – на 5,5%. У липні 2021 року відпускні ціни підприємств знизились (проти травня) на олію соняшникову нерафіновану – на 4,2%, рафіновану – на 9,2%. Проти червня поточного року відпускні ціни підприємств знизились на олію нерафіновану – на 1,2%, рафіновану – на 4,0%.

В «Укроліяпромі» зазначали, що олійно-жирова галузь України експортоорієнтована, на внутрішньому ринку споживається до 10% від загального виробництва соняшникової олії в Україні. За неповний 2020/2021 маркетинговий рік (вересень-липень) Україна експортувала 5 074 тис. тонн олії, тож у серпні залишилося відправити на експорт 306 тис. тонн. Всього упродовж семи місяців 2021 року Україна експортувала соняшникової олії на 3,53 млрд дол. У грошовому вимірі 29,6% експорту припадало на країни Європейського Союзу, 27,2% від загального обсягу експортовано до Індії, 16,4% – до Китаю, 7,7% – до Іраку.


Залишити коментар