Ср. 24 Квітня 2024

Соняшникова олія зрівнялася у вартості з оливковою

Україна – найбільший експортер соняшникової олії у світі. За останній рік українці поставили за кордон 381 тисячу тонн продукту. Про це пише у своєму Телеграм-каналі пише економіст, екс-міністр Ігор Уманський. Він вирішив торкнутися проблеми шаленого подорожчання соняшникової олії.

Експерт зазначає, що ціни на олію підскочили ще на початку року з 30-35 гривень за пляшку (0,8 літра) до 70 грн за літр. Наступні пів року уряд або не реагував, або робив вигляд, ніби ось-ось вирішить питання. А тим часом вартість соняшникової олії впритул наблизилася до вартості найпростіших сортів оливкової.

“У серпні уряд анонсував, що до кінця місяця вартість олії впаде. Знаєте, через що? Через те, що відбулися зміни цін на світовому ринку. Ось тільки світові ціни чомусь приходять до нас із величезним запізненням. Так, за липень світові ціни на соняшникову олію впали на 10%, а в Україні – всього на 1,3%”, – пише Ігор Уманський.

Таким чином ми опинилися в парадоксальній ситуації, коли цінники в магазинах найбільшого світового експортера олії є значно вищими, ніж у країнах-імпортерах:

  • Чорногорії – 1.75 €
  • Молдові – 1.70 €
  • Польщі – 1.72 €

Для порівняння:

Україна – 2.02 €

“Не варто забувати, що це не лише супутній продукт, без якого не обходиться жодна кухня. Соняшникова олія – це компонент при виробництві інших харчових продуктів. Її використовують заклади громадського харчування, шкільні їдальні, постачальники їжі для військових та ще багато хто. Тому внесок вартості соняшникової олії в загальну інфляцію – колосальний”, – зазначив економіст.

Нагадаємо, експерти оприлюднили перелік харчів, ціни на які зростуть уже з початком осені.


Залишити коментар