Пт. 19 Квітня 2024

Експерт вважає, що влада змусить землевласників продавати ділянки

Яких наслідків для української економіки слід чекати від законопроєкту 5600? Свій прогноз для “Знай.ua” yflfd економічний експерт Юрій Гаврилечко.

«Законопроєкт 5600 став першим проєктом, проти якого дружно виступили і олігархи, і ФОПи. Зокрема, він передбачає стягування податку з умовно можливого доходу. Наприклад, передбачається, що якщо у тебе є земля, то ти міг би вести на ній господарство та отримувати з нього дохід – навіть якщо насправді це не так. А з цього доходу потрібно платити податок, яким збираються обкласти всіх, у кого є більш ніж половина гектара землі. Тому закон змусить власників землі продавати її.

При цьому гроші стягують незалежно від того, рілля це чи пасовище. Отже, через деякий час в Україні не стане великої рогатої худоби – випасати її буде невигідно і ніде. Далі, як тільки не буде лугів, зникне бджільництво. Звичайно, деяка частина бджіл годується з соняшнику, але от лихо – його обробляють отрутохімікатами», – зазначає гість програми.

При цьому, нагадує він, зараз Україна є одним з лідерів з постачання меду в Європу.

«Крім того, законопроєкт позбавляє ФОПів четвертої групи можливості виробляти м’ясо, птицю та яйця. Домашні господарства будуть знищені, і тут залишаться тільки монополісти. Правда, їм цей законопроєкт теж не дуже вигідний – адже птицю відгодовують в основному кукурудзою, а на неї податки теж виростуть», – каже Юрій Гаврилечко.


Залишити коментар