Вт. 16 Квітня 2024

Ціни на олію більше не зростатимуть

Минулого місяця в Україні вперше з початку року було зафіксовано зниження споживчих цін на соняшникову олію. І хоча подешевшання було незначним (0,7%), ціни на соняшник та олію знижуватимуться і надалі, оскільки показники урожайності культури цього року кращі, повідомляє SEEDS.

“Середня споживча ціна на соняшникову олію у липні 2021 року зменшилася до 82.64 грн/л проти 82.93 грн/л у червні. Це відбулося внаслідок зниження попиту на олію на зовнішніх ринках в очікуванні нового врожаю соняшнику. З початку року споживчі ціни на соняшникову олію в Україні зросли майже в 1,5 разу, а проти липня 2019 року – майже в 1,9 разу. Таке зростання відбулося внаслідок підвищення цін на цей продукт на світовому ринку у зв’язку із зменшенням урожаю соняшнику в основних країнах-виробниках. У нинішньому році очікується зростання валового збору насіння соняшнику у більшості країн-виробників, а тому така реакція ринку (подешевшання олії) є цілком обґрунтованою”, – Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Відповідно до прогнозів інституту, цього року обсяги виробництва соняшника мають скласти 14,2 млн тонн. Це на 8,5% більше, ніж минулого року. Зростання пропозиції сприяє зниженню цін. Ще на початку липня про високу ймовірність такого сценарію в коментарі для SEEDS заявляв бізнес-аналітик Борис Береговий.

Загалом, у липні споживчі ціни в Україні зменшились на 0,1%. Крім олії подешевшали овочі (-8,9%). Також на 0,5% зменшилась середня ціна на фрукти та тваринні жири, крім вершкового масла.


Залишити коментар