Чт. 25 Квітня 2024

Фермер виготовляє з кавунів мед і олію (відео)

Фермер Іван Яланський має суттєвий досвід у вирощуванні кавунів. Адже господарство зареєстрував ще у перший рік незалежності України. Земля аграрія знаходиться неподалік Олешківської пустелі, тому вибір Івана Яланського впав саме на баштанні культури.

Кавуни Іван Яланський вирощує на продаж та на насіння. Також з баштанних фермер виготовляє олію і пекмез – так званий кавуновий мед. Для цього м’якоть нагрівають і випарюють. У результаті виходить густа за консистенцією солодка паста, яка схожа на мед. Пекмез – корисний продукт, оскільки містить вітаміни, органічні кислоти та фруктозу.

За 30 років господарювання фермер висаджував близько 40 сортів баштанної культури. Особистий рекорд пана Івана – кавун вагою 47 кілограмів та довжиною 73 сантиметри. Часом він експериментує з сортами та формами – вирощував жовті, квадратні та інші нетипові види кавунів.

Наразі гордість Івана Яланського – сорт Кароліна Гросс. На баштан фермера такий кавун потрапив з американського штату Вірджинія. Ці баштанні характеризуються великими розмірами. Фермер з Техасу виростив кавун Кароліна Гросс вагою 67 кілограмів.

Джерело “Суспільне” та SEEDS


Залишити коментар