Ср. 17 Квітня 2024

План боротьби з рейдерством — поради фермера-фахівця

«Нова хвиля рейдерства, підпалів фермерських господарств та вбивств фермерів», — так характеризують ситуацію останніх двох тижнів в Асоціації фермерів та приватних землевласників України і Союзі українського селянства.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на radiosvoboda.

Отож, каже Іван Кільган, за його словами, фермер із 40-річним стажем, він готовий представити свій план боротьби з рейдерством концептуально владі — зокрема президентові чи прем’єр-міністрові.

Першим кроком захисту має бути доброчесність орендаря, який бере в оренду земельні паї людей. Це має бути положення про те, хто має на це право (людина повинна мати фахову освіту, не менш ніж п’ятирічний досвід обробітку землі і показати результати своєї попередньої роботи), вважає фермер. Він знову провів аналогію з водіями: «Якщо ми випускаємо водія на трасу, то водій має мати трирічний стаж, відповідну категорію, досвід роботи».

Натомість в Україні, починаючи ринок землі, «зробили анархію», вважає Кільган. Тим часом, за його словами, «реєстр (орендарів) має бути почищений», має бути введено додаток до застосунку «Дія», де «можна буде терміново скинути всі такі шахрайські схеми оренди землі».

Також, на його думку, має бути обов’язково створена комісія з належними повноваженнями, яка б розглядала всі такі випадки — щоб питання, відкривати чи не відкривати кримінальне провадження, не міг вирішувати одноособово начальник поліції району, адже «це суспільне питання».+

«Весь секрет починається з об’єднання, з єдності в відстоюванні своїх інтересів… Тільки спільно захищаючи один одного, ми поборемо всі ці проблеми, які є. Поодинці — перспективи нема… І зараз треба дуже добре над цим задуматись», — підсумував голова Союзу українського селянства Іван Томич.


Залишити коментар