Чт. 28 Березня 2024

Неможливо зареєструвати: створення та діяльність нових с/г кооперативів опинились під загрозою

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) закликала віцепрем’єр-міністра Олексія Любченка та міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка забезпечити внесення сільськогосподарського кооперативу до національного класифікатора організаційно-правових форм господарювання, оскільки без цього неможливо зареєструвати новий кооператив або перереєструвати існуючий.

Закон «Про сільськогосподарську кооперацію», яким скасовано поділ с/г кооперативів за типами на виробничі і обслуговуючі та запроваджено нову організаційно-правову форму господарювання – сільськогосподарський кооператив, прийнято ще минулого року, а змін до національного класифікатора так і не внесено.

«Вже пройшов рік з дня прийняття закону і на сьогодні у національному класифікаторі ДК 002:2004 «Класифікація організаційно-правових форм господарювання (КОПФГ)», присутні визначення та коди сільськогосподарських виробничих та обслуговуючих кооперативів, а також міститься застаріле визначення сільськогосподарського кооперативу з посиланням на нечинний закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» від 17 липня 1997 року. Водночас код сільськогосподарського кооперативу у Класифікаторі відсутній», — йдеться у зверненні.

Ситуація, що склалась, утруднює роботу сільськогосподарських кооперативів, адже їх неможливо зареєструвати у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

«Наслідком цього вже є неможливість утворення та діяльності нових с/г кооперативів та виникнення ризику зупинки провадження господарської діяльності вже діючими с/г кооперативами, що призведе до зменшення їх ринкової частки у виробництві та реалізації с/г продукції», — зазначається у зверненні.

Відтак, ВАР закликала посадовців посприяти якомога швидшому внесенню змін до національного класифікатора з метою внесення до нього сільськогосподарського кооперативу.


Залишити коментар