Пт. 29 Березня 2024

Експерт розповів, як стримати здорожчання вітчизняної соняшникової олії

Одним із варіантів стримання цін на соняшникову олію може стати застосування практики державних закупівель Аграрним фондом у період низьких цін і їх інтервенція на ринок у пікові періоди високих цін для згладжування цінових коливань і стримання продовольчої інфляції.

Таку думку висловив старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Артем Педорченко, інформує пресслужба наукового центру.

З його слів, запровадження інших механізмів може негативно вплинути на інтереси різних учасників ринку, зокрема аграріїв, переробників, експортерів, а також вітчизняну економіку в цілому.

«За обсягами виробництва та експорту соняшникової олії наша держава вже 14 років поспіль займає перше місце у світі. Надходження від її продажу складають значну частину (до 10 %) валютної виручки, що надходить в країну. З огляду на це, обмеження експорту для стримання внутрішніх цін може призвести до зменшення обсягів виробництва, зупинки підприємств, скорочення робочих місць, втрати зовнішніх ринків збуту тощо», — пояснив експерт.

Водночас через високу експортоорієнтованість вітчизняної соняшникової олії світова кон’юнктура на ринку насіння олійних культур та продуктів його переробки безпосередньо впливає на ціну соняшникової олії в Україні.

Джерело: “Куркуль”


Залишити коментар