Сб. 20 Квітня 2024

Українцям пояснили, якою буде процедура виплати пенсій з 1 вересня

У Пенсійному фонді поінформували про два варіанти виплати пенсій, якими зможуть скористатися пенсіонери. Кожен із пенсіонерів матиме змогу за власним бажанням обрати один із способів отримання виплат.

Наразі в Україні діють два варіанти виплати пенсій. Перший – за місцем фактичного проживання – організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій (мова про “Укрпошту”).

Другий спосіб передбачає отримання виплат через банківські установи, зокрема пенсіонерам можна обрати один з 44 банків.

У Пенсійному фонді заявили, що будь-який із способів пенсіонер може обрати самостійно. Для того, аби змінити варіант отримання виплат, треба тільки написати заяву. У відомстві спростували чутки щодо масового переведення з 1 вересня 2021 року одержувачів пенсій на обслуговування до банків.

“Пенсіонер самостійно обирає спосіб виплати пенсії. Зміна способу виплати пенсії проводиться на підставі заяви одержувача пенсії. Відповідно до статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” є два способи виплати пенсії:

  • за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій,
  • або через установи банків.

Пенсію з доставкою за місцем фактичного проживання пенсіонера виплачує національний оператор поштового зв’язку – акціонерне товариство “Укрпошта”.

Уповноваженими на виплату пенсій є 44 банки. Ознайомитися з переліком банків можна тут“, – йдеться у повідомленні відомства.

Слід зазначити, що пенсіонери і після 1 вересня за бажанням продовжуватимуть отримувати пенсії через АТ “Укрпошта” з доставкою додому чи у поштових відділеннях незалежно від свого віку, стану здоров’я (наявності інвалідності) або потреби у постійному сторонньому догляді.

Оплату послуг доставки пенсій здійснює за встановленими тарифами Пенсійний фонд України.

 


Залишити коментар