Пт. 26 Квітня 2024

Експерти пояснили, чому в серпні зростуть ціни на свиней

Зазвичай наприкінці літа спеціалісти фіксують стрибок цін на свиней. Скоріш за все, цього року ситуація вкотре повториться. Аналітики Асоціації “Свинарі України” пояснили, чому свинина традиційно дорожчає саме в серпні.

«Щороку в серпні відбувається зростання цін на свинину в закупівлі під впливом сезонно меншої пропозиції. Так, спекотні погодні умови пригнічують апетит свиней, відповідно падає показник середньодобових приростів, а значить тваринам потрібно більше часу для досягнення звичної забійної кондиції. Як наслідок, обсяги товарних партій від виробників свинини та середня забійна маса тварин меншають, що відповідно впливає на загальну пропозицію м’яса свиней. Це за відносно сталого попиту з боку заготівельників створює дефіцит кондиційних свиней, тож «підігріває» ціну на ринку живця. Свого максимуму вона переважно сягає на рубежі сезонів чи у першій половині вересня», — роз’яснює Олександра Бондарська, керівник аналітичного відділу Асоціації.

«Цьогоріч ситуація, найвірогідніше, розвиватиметься за аналогічним сценарієм. Наразі частина виробників свинини вимушені переглянути тижневі обсяги реалізації або продавати тварин меншою масою за звичні 110-115 кг/гол.», — додають в АСУ.

Зазначимо, що за даними щотижневого моніторингу, який проводить Асоціація «Свинарі України», ціни на свинину живою масою цього тижня переважно коливаються в межах 47-48 грн/кг проти 44-46 грн/кг на початку місяця. Таким чином, ринок свинини інтегрував підвищення ставки ПДВ на свиней забійних кондицій з 14% до 20%.


Залишити коментар