Пт. 26 Квітня 2024

Урядовці пояснили, чи зміняться невдовзі ціни на харчі, тарифи та послуги

У Міністерстві економіки України пояснили, чи суттєво здорожчають продукти, деякі послуги та тарифи. Урядовці заявили, що до кінця поточного року експерти не передбачають суттєвого коливання споживчих цін.

«До кінця року загальний тренд у динаміці споживчих цін не змінюватиметься і визначатиметься впливом зовнішніх цінових чинників та поступовим відновленням економічної активності після періоду значних карантинних обмежень», – прокоментував перший заступник міністра економіки України Володимир Гринюк.

Слід зауважити, що у липні 2021 року споживча інфляція уповільнилася до 0,1% за місяць порівняно з 0,2% місяцем раніше. Найбільше здешевшали овочі (на 8,1%), одяг та взуття (на 5,2%).

Формування споживчих цін у липні повністю відповідало тренду домінування сезонного чинника, який обумовлював дефляційну динаміку в найвагоміших сегментах продовольчих товарів, одягу та взуття, і навпаки стимулював зростання цін і тарифів у послугах (ресторанні та готельні послуги подорожчали за липень на 1,2%, відпочинок і культура – на 0,7%).

Окрім того, на внутрішні ціни продовжує суттєво впливати фактор зовнішніх цін, що найбільш відчутно відображається на динаміці цін на паливо і мастила (2,7% за липень), і, як наслідок, стимулює зростання тарифів на транспорт (1,1% за липень).


Залишити коментар