Пт. 19 Квітня 2024

Світові ціни на фундук не встановили через пожежі в Туреччині

Через холодну весну збір врожаю фундука в Грузії почався на тиждень-два пізніше, ніж очікувалося. Експортери очікують на високий врожай і сподіваються на кращу якість. Хоча дощі, які вже п’ять днів заливають Західну Грузію, і, за прогнозами, йтимуть до кінця тижня, можуть відстрочити збір горіха. Висока вологість може також негативно вплинути на якість ядра.

Про це пише EastFruit.

Лідер сектора – Туреччина – країна з часткою 60-75% як у світовому виробництві, так і в експорті фундука, тому поставки з Туреччини часто визначають світові ціни. Цього тижня виробники фундука очікували оголошення закупівельних цін Турецькою радою по зерну (TMO), яка встановлює мінімальну ціну для держзакупівель, але через тривалі пожежі на півдні країни, оголошення поки не роблять. Тому ринок завмер в очікуванні інформації. У той же час в Туреччині ще торгується торішній фундук, ціна приймання горіха в шкаралупі від фермера – $ 5 за кг. Нагадаємо, що в цьому сезоні Туреччина очікує близько 700 000 тон фундука, що буде приблизно на 80 000 тон більше, ніж у 2020 році.

Невизначеність також впливає на ситуацію в секторі в Грузії. Великі експортери поки не закуповують фундук через несприятливі погодні умови в Західній частині країни, а також широкого діапазону цін, заявлених фермерами.

У той же час вже укладають контракти на поставки в ЄС. За словами Мамукі Беріашвілі з компанії NutsGe, міжнародні тендери проходять в даний час і великі контракти підписуються до кінця поточного року.Виходячи з цієї інформації, ціна на європейському ринку вже встановилася в межах $ 5,50-6,50 за кг ядра.

Зараз в Грузії формуються лише поодинокі партії для експорту, адже європейські трейдери ще не дуже активні. Ціна ядра фундука експортної якості, включаючи доставку до Європи морем, коливається в межах $ 5,70-6 за кг ядра (Delivered Duty Paid- DDP).


Залишити коментар