Пт. 29 Березня 2024

Експерт пояснив, чому певні фермерські господарства мають обмеження щодо кредитів

Державний Укргазбанк надав фермеру з Кропивницького кредит на сім років на покупку декількох ділянок загальною площею 28 га в Долинському районі Кіровоградської області. Це залучення банківських коштів для покупки ділянок сільгосппризначення стало першим з моменту запуску ринку землі 1 липня, повідомили в Укргазбанку.

За період з 1 по 30 липня в Україні проведено 2,9 тис. земельних транзакцій на ділянки сільгосппризначення загальною площею 5,32 тис. га, сума всіх угод склала 210 млн грн.

За сумарною площею проданих земельних ділянок лідирує Полтавська область з показником 739,6 га, за нею йдуть Харківська (592,6 га), Кіровоградська (515, 6 га), Київська (438,5 га) та Чернігівська (355,9 га) області.

Подробиці теми розповів глава фермерського господарства «Моя земля – 2015» в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В нас, в Полтавській області, основною із проблем є на сьогодні співпраця з нотаріусами. Звертаючись до нотаріуса, нотаріус не може кінцево проаналізувати кількість наявної землі у громадянина по всіх пов’язаних особах, по всіх юридичних особах і тд. Так само були колись червоні державні акти, які частково ще є не внесеними в земельний кадастр. Тому дуже мало нотаріусів взагалі беруться за переоформлення земельних ділянок», — розповів експерт.

За словами глави фермерського господарства, на сьогодні немає такого ажіотажу на ринку землі, який анонсували перед його запуском.

«Ажіотажу на сьогоднішній день немає. Немає величезної кількості людей, бажаючих продати землю, і не з великим поспіхом всі біжать її скуповувати» — заявив глава фермерського господарства «Моя земля — 2015».

Що стосується кредитування малих фермерів, то експерт вважає, що необхідно найближчим часом розглянути зареєстрований законопроект «Про Фонд часткового гарантування кредитів», завдяки якому малі та середні фермерські господарства матимуть змогу отримати кредити. За його словами, на сьогодні близько 30 тис. фермерських господарств обмежені у такій можливості.

«Насправді, близько 30 тис. фермерських господарств в Україні на сьогодні обмежені у кредитуванні, адже вони знаходяться поза межею 500 га. Тобто вони мають плащі до 500 га — 20, 30, 50 чи 200 га. Тому якісного доступу до кредитування вони не мають. На сьогодні є зареєстрований законопроект «Про часткове гарантування кредитів», на мою думку, обов’язково найближчим часом потрібно ним зайнятись і дати можливість банкам приступити до кредитування малих фермерів. Але без втручання держави це не може якісно відбутись» — пояснив експерт.


Залишити коментар