Пт. 26 Квітня 2024

Як зміна клімату вплине на вирощування сільськогосподарських культур

Україні слід запозичити досвід фермерів із Австралії, а наші знамениті чорноземи потрапляють у зону ризикованого землеробства. Це наслідки швидких і неминучих кліматичних змін. 

Такі висновки оприлюднив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор агрокомпанії ІМК Алекс Ліссітса, пише agronews.ua.

Експерт заявляє, що клімат зазнає суттєвих перетворень вже тепер. На території України відчутно поменшало опадів, на півдні посуха нищить урожай. Саме південні регіони зазнають чи не найбільших збитків.

«Де-факто на півдні України, крім соняшнику та озимої пшениці, нічого особливо вже й не виростиш, — каже Ліссітса. — У майбутньому Україна не зможе вирощувати сою, складно буде вирощувати ріпак та кукурудзу, а це — наша основна експортна культура».

Також аграріям слід опанувати досвід Австралії у вирощуванні пшениці, ячменю та олійних.

Посушливій погоді противиться цукровий буряк. Тепер культурі набагато комфортніше рости на полях західної України.

«Якщо раніше на території Львівської області та Прикарпаття ніхто не думав вирощувати цукровий буряк чи соняшник, то зараз ці культури виростають. Я думаю, в найближчі 30-50 років Західна Україна буде клондайком аграрного розвитку країни», — додає він.

Рятувати урожай у посушливих районах спеціаліст пропонує за допомогою зрошення.

 


Залишити коментар