Вт. 16 Квітня 2024

Українців попередили про подорожчання кави

В бразильському уряді заявили, що за попередніми підрахунками, заморозки в країні вплинули на урожай кави на 150-200 тис. га землі, або на 11% від всієї площі, на якій вирощують каву арабіка.

“Це вперше з 1994 року, коли країна зіштовхнулася з такими заморозками”, – заявив один із трейдерів кави компанії I & M Smith.

Про це повідомляє Reuters, пише ТСН.

Так, нині один фунт (0,45 кг) зерен кави арабіка коштує вже 2,15 доларів США, що є найвищим показником із 2014 року.

Коливання ціни зачеплять і український ринок. Утім подорожчання ціни на бразильську промислову каву зачепить масмаркет, але навряд вдарить по кав’ярням, які спеціалізуються на спешіаліті сортах та дорогій арабіці, пише AIN.Business.

“Якщо ми говоримо про комерційну каву, то (подорожчання – Ред.) звісно вплине. Його можна буде помітити вже зараз, адже виробники розуміють, що привізши, обсмаживши і доставивши, ти можеш вийти лише на ті цифри, яких завтра тобі ледь вистачить лише для купівлі зеленої кави. На таке треба реагувати одразу і всі це прекрасно усвідомлюють після 14 року, коли через курс ціни стрімко полізли вгору”, – пояснює Віктор Білоущенко, керівник кавового проєкту Your Coffee Story (YOCO).

Вартість кави напряму залежить від активності на біржі, зокрема ф’ючерсів. Усю масову каву контролює велика п’ятірка компаній, які напряму впливають на ціни. Вартість арабіки теж пішла вгору і складає $4,237 за кг.

Водночас це менше стосується висококласної арабіки, яку закупають зазвичай напряму у фермерів та невеликих господарств.

За словами Білоущенка, ціни на зелену каву цього врожаю виростуть рівно на ті ж гроші, на які зросли ф’ючерси. Це не стосується невеликих фермерів із прямими поставками.

“Тобто для арабіки високого рівня це не так критично, але точно значно потягне ціни вгору. А ось все що фасується для масмаркету, точно виросте в ціні відчутно”, – резюмував експерт.

 


Залишити коментар