Пт. 29 Березня 2024

Спеціалістка розповіла про небезпеку кукурудзяного жука для врожаю

Фахівці Держпродспоживслужби в Черкаській області заявили про розповсюдження на полях краю кукурудзяного жука. Ентомологиня Марина Калашник розповіла журналістам “Суспільного”, чим саме небезпечний цей карантинний шкідник.

Так, спеціалістка зазначила, що батьківщиною жука є Центральна та Північна Америка, де його вперше виявили у 1909 році.

Перенесення яєць та личинок шкідника можливе з транспортом, залишками ґрунту, що прилипає до насіння, знаряддями праці. Дорослі комахи переносяться за допомогою транспорту, з вантажами, а також залізничними шляхами. На нові території перелітають здебільшого самки.

Сільськогосподарським культурам шкодять як личинки, так і жуки, які харчуються зернами кукурудзи, в результаті чого знижується врожайність.

Особливо небезпечний жук для кукурудзи. Найбільше шкодять личинки, які живляться корінням кукурудзи. Це призводить до повалення рослин, що робить неможливим механізований збір врожаю.

Також, окрім прямої шкоди, імаго та личинки переносять збудників грибкових, бактеріальних та вірусних захворювань кукурудзи, що також знижує врожайність. Крім кукурудзи, жуки здатні вигризати вміст квітки та листків гарбузових (огірків, гарбузів, кабачків, патисонів та інших).

 


Залишити коментар