Пт. 29 Березня 2024

Абрикоси можуть і нашкодити: кому варто бути обережним, ласуючи сонячними фруктами

Сезон абрикосів розпочинається у розпал літа. Як не посмакувати фруктами, багатими вітамінами та мікроелементами. Проте за деяких умов абрикоси можуть нашкодити здоров’ю людини. Наприклад, обережно вводити у раціон абрикоси слід людям із хворобами шлунка та цукровим діабетом.

Абрикоси рекомендують не їсти натщесерце

Важко уявити, що ці ніжні жовтогарячі плоди можуть не тільки радувати своїм солодким смаком. Дієтологи стверджують, що абрикоси шкідливі при деяких захворюваннях. Так що вживати їх у їжу потрібно дуже обережно, передає Ukr.Media.

Шкода абрикосових кісточок

Головне джерело небезпеки знаходиться в серцевині фрукта. Абрикосові кісточки містять амігдалін, який у травному тракті утворює синильну кислоту – дуже сильна отрута. Звичайно, від пари кісточок нічого не трапиться, але більша доза гарантує отруєння, що супроводжується першіння в горлі, нудотою, слабкістю, головним болем, блювотою, а в тяжких випадках – судомами і втратою свідомості.

Шкода абрикосів для хворих на діабет

У деяких сортах міститься до 80 % цукру, що небезпечно для людей, що страждають діабетом. З цієї ж причини абрикоси протипоказані при порушеннях обміну речовин.

Шкода абрикосів для людей із захворюваннями щитовидної залози

Абрикоси не рекомендується вживати при зниженій функції щитовидної залози і при захворюванні гепатитом. Каротин, що міститься в плодах, у таких хворих не засвоюється і тому приймати чистий вітамін А доцільніше.

Шкода абрикосів для людей із захворюваннями ШКТ

Свіжі плоди можуть нашкодити при гострому гастриті з високою кислотністю шлункового соку, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Не варто зловживати абрикосами при захворюваннях печінки і панкреатиті.


Залишити коментар