Сб. 20 Квітня 2024

Черемша – прибуткова сільгоспкультура, яка може приносити до $500 тис. з гектара

Черемша, яку також називають колба, дикий часник, левурда, ведмежа цибуля, самардала, росте у дикому вигляді та цю рослину можна вирощувати культурним і навіть промисловим способом.

Про це йдеться у матеріалі EastFruit.

Черемша здавна славиться своїми корисними властивостями, зокрема потужними бактерицидними, антибактеріальними і антисептичними діями, а також вітамінним складом. За всіма параметрами черемшу можна назвати «суперфудом», який постійно шукають прихильники здорового способу життя в усіх країнах світу. Більш того, попит на подібні суперфуди різко зріс з моменту початку пандемії коронавірусу.

Зазначається, що нинішня популярність черемші робить її вельми прибутковою сільськогосподарською культурою, яка може приносити до $500 тис. доходу з одного гектара. Роздрібна ціна черемші в Україні сягає $23,7 за кг.

Черемша невибаглива рослина, яка здобуває дедалі більшої популярності в якості сільськогосподарської культури для комерційного вирощування.

«В Україні черемша переважно є дикоросом, що росте в лісах, в полях. При цьому насіння садової черемші можна легально купити і посадити у себе на ділянці. Сезон черемші досить короткий. У дикому вигляді в центральних і північних регіонах України черемша виростає в другій половині квітня-початку травня», – каже Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН ФАО.

У їжу черемша вживається як в свіжому вигляді, так і використовується в різних салатах, супах і овочевих стравах. У країнах Скандинавії з черемшею запікають овочі.

«Крім того, черемша – це хороший консервант – в сушеному або розтертому з сіллю вигляді нею посипають м’ясо, щоб воно зберігалося довше. Черемша пахне ніжним часником, тому ідеально підходить в якості добавки до салатів, супів або песто», – додає експерт.

Важливо й те, що черемшею можна ласувати не тільки в сезон. З цієї рослини роблять чимало продуктів більш тривалого зберігання. В інтернеті активні пропозиції консервованої черемші. Також черемшу можна заморожувати, солити, сушити і навіть настоювати на ній рослинне масло.


Залишити коментар