Ср. 24 Квітня 2024

Нардепи ініціюють зміни до встановлення податку та орендної плати за земельні ділянки

15 квітня 2021 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №5386 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей справляння земельного податку та орендної плати за земельні ділянки, які перебувають в оперативному управлінні, господарському віданні».

Про це повідомляється на сайті парламенту.

У пояснювальній записці зазначається, що метою проекту закону є встановлення правил оподаткування суб’єктів права оперативного управління, господарського відання щодо земельних ділянок державної та комунальної власності.

Законопроектом пропонується:

Встановити розмір земельного податку за земельні ділянки, які перебувають у оперативному управлінні, господарському віданні державних і комунальних підприємств на рівні земельного податку, що сплачується постійними користувачами земельних ділянок.

Встановлення мінімальної ставки податку за земельні ділянки державної або комунальної власності, які перебувають у оперативному управлінні або господарському віданні та передані в оренду, у розмірі не менше 5 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

Встановлення для орендарів, які отримали право оренди землі державної чи комунальної власності шляхом переоформлення права постійного користування, права успадковуваного володіння землею, максимального розміру орендної плати у 1 відсоток нормативної грошової оцінки (протягом перших десяти років з дня державної реєстрації права оренди). Це має стимулювати переоформлення застарілих прав постійного користування землею на право оренди землі, а також захистить інтереси вказаних землекористувачів.

Прогнозується, що прийняття законопроекту дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та стимулювати переоформлення права постійного користування земельними ділянками державної і комунальної власності на право оренди.


Залишити коментар