Сб. 20 Квітня 2024

Як харківський бджоляр облаштував унікальну пасіку на даху будинку

Секретами свого сімейного бізнесу бджоляр поділився з кореспондентом Укрінформу.

Виявилося, Сергій – з ласунів, і мед для нього – улюблені ласощі з дитинства. Правда, в юності він, за його словами, не думав про бджільництво, шукав себе в іншій професії. Зрештою став столяром – вироби з дерева він теж любить.

Одно разу молодому столяру замовили зробити кілька вуликів. Поки майстрував, познайомився з пасічниками, отримав від них перші знання про бджіл та їх розведення. І одного чудового дня завів кілька вуликів. Оскільки подвір’я його батьківського будинку поблизу ХТЗ в Індустріальному районі Харкова невелике, наважився на експеримент: розмістив з десяток вуликів прямо на даху.

Сергій Метельов

Сусіди спочатку жартували, мовляв, подивимося, як ти з даху злетиш разом з медом. Але коли він приробив сходи на три марші, встановив по периметру даху дерев’яну огорожу (для безпеки) і пригостив сусідів медом першого збору, зрозуміли, що це справа серйозна. Про його будинок навіть почали казати: цей той, де пасіка на даху. Та й мед відмінної якості отримали: сім’ї Сергія з дружиною Надією і донькою цілком вистачало.

Медовим бізнесом він зайнявся два роки тому, причому вирішальну роль зіграла не можливість заробити на продажі продукту і, як він каже, супутніх товарів, включно з прополісом і воском, а інтерес до бджіл: “Це ж живі фабрики корисних речовин, причому натуральних!”

Чим глибше Сергій вникав у бджільництво, тим більше доводилося вчитися, набиратися знань у досвідчених пасічників. А щоб ці знання реалізувати у справу, знадобилася своя фірма, хай невелика, але зареєстрована, з ліцензією.

Так і з’явилася сімейна фірма Apiculture, де стали в нагоді і знання дружини-бухгалтера за професією, і здібності доньки, яка цього року закінчує школу. Настя добре малює, володіє комп’ютером (до слова, батько і донька удвох ходять на курси програмістів) і розміщує в Мережі свої рекламні ролики про бджільництво – просуває сімейну справу.

На запитання, що ж пропонує сімейна фірма людям, Сергій відповідає: “На моїй пасіці, як на будь-якій фармацевтичній фабриці, – планове виробництво. Спочатку мед – рекордсмен серед натуральних продуктів завдяки наявності у ньому безлічі вітамінів і мікроелементів. Потім маточне молочко – корм для бджолиної матки, який зміцнює імунітет людини. Забрус – кришечка, якою бджоли запечатують соти, щоб мед міг там зберігатися кілька років, – природний антибіотик. Нарешті, прополіс – пекучий на смак смолистий клей, яким бджоли замазують у вулику щілини, рятуючись від протягів, а люди використовують як природний антибіотик, в якому понад 200 корисних сполук”.

Ще є пилок, який пасічники збирають по крихтах через його цінність. Фахівці називають його вітамінною бомбою: він містить абсолютно всі необхідні для людини амінокислоти. Можна додати ще пергу – перероблений бджолами пилок, в якому багато калія, необхідного для серця і судин. І нарешті, те, що серед пасічників називається “корисною жуйкою”: улюблені всіма медові соти. Сергій каже, що користі в сотах більше, ніж у чистому меді. А найголовніше – все це затребуване серед покупців.

Сергій Метельов на додаток до своєї пасіки на даху задумав заснувати перший на Слобожанщині (а може, і в світі – ще не перевіряв) музей бджільництва просто неба. Хоче зібрати там усі досягнення бджільництва – вітчизняні та зарубіжні.

Перший крок вже зроблено. Сергій за рахунок прибутку придбав ділянку в 1,3 га у сусідньому Зміївському районі Харківської області. Як прийде тепло, ділиться він планами, розставить там вулики різного типу, включно з колодами, і висадить рослини-медоноси. Вулики будуть не порожні, а з бджолами, у робочому стані, причому не менше як на пів сотні сімей. У музеї будуть зразки вуликів з країн Європи, Азії, Африки – Сергій як професійний столяр може власноруч виготовити бджолиний будинок будь-якої конфігурації за описом в інтернеті або по фотографії в енциклопедії.

Музей, планує Сергій, можна включити до туристичної карти Харківщини. Екскурсанти побачать не лише вулики, а й домашню колекцію пасічника – до 100 видів меду з усіх регіонів України. А також пригостяться чаєм з медом, зможуть на місці придбати зі знижкою мед та іншу продукцію бджільництва, поспостерігати за бджолами і навіть взяти участь у зборі меду.


Залишити коментар