Вт. 19 Березня 2024

В Україні рекордно впали ціни на пшеницю

Закупівельні ціни на пшеницю в Україні опустилися до вересневого рівня слідом за зниженням котирувань на світових біржах. Якщо найближчим часом попит не відновиться, то збільшення перехідних запасів в основних країнах-експортерах та прогнози гарного врожаю посилять тиск на ціни нового врожаю, які можуть опуститися в порту до 200 $/т.

Головним чинником тиску на ціни української пшениці є російська пшениця, експортні ціни на яку за тиждень впали на 14 $/т до 238-240 $/т FOB внаслідок низького попиту та збільшення пропозицій. Російські трейдери намагаються продати якнайбільше пшениці до запровадження 70% мита на ціну, що перевищуватиме 200 $/т для нового врожаю. За даними аналітичної агенції «Русагротранс» ціни на пшеницю нового врожаю з поставкою у липні – серпні знизилися на 1,5 $/т до 227-228 $/т FOB, проте значно перевищують ціни початку попереднього сезону, коли пшениця коштувала 195-200 $/т FOB.

Як наслідок, закупівельні ціни на продовольчу пшеницю в Україні знизилися до 6800-7250 грн/т або 215-225 $/т для поставок в порт у квітні-травні, що відповідає рівню цін середини вересня 2020 р. Переробники також опустили закупівельні ціни, а деякі навіть зупинили закупівлі в очікуванні стабілізації ринку.

Протягом липня-лютого Україна збільшила імпорт борошна до 12,8 тис тонн. А після зниження ставки ПДВ до 14% лише з Білорусі у березні імпортовано 2,3 тис тонн борошна, що фактично вироблене з російської сировини.

Експорт пшеничного борошна з України в поточному сезоні склав лише 96 тис тонн, що на 180 тис тонн поступається показнику попереднього сезону. Вартість пшеничного борошна вищого ґатунку у дрібному пакуванні у торговельних мережах Польщі та Словаччини нижча, ніж в Україні, що посилює тиск на ціну пшениці та борошна.

Попри різке зниження цін на українську пшеницю, попит на неї з боку імпортерів поки не зростає, оскільки вони очікують подальшого зниження цін або починають купувати зерно майбутнього врожаю.


Залишити коментар