Вт. 19 Березня 2024

Тепло повернеться, але весна буде нестабільною

Чергове похолодання, яке прийшло в ці дні в Україні, закінчиться вже в неділю, 11 квітня. 

Сніг зміниться дощем, а температура повітря піде вгору. З середини квітня можна очікувати справжнього весняного тепла, але погода на травневі свята і Великдень навряд чи порадує.
Вже 11 квітня холодний фронт залишить територію країни, йому на зміну прийде тепла повітряна маса, і почнеться поступове підвищення температури. При цьому можливі невеликі дощі і сильний вітер. Потепління спершу прийде на схід країни. Там уже з 11 квітня буде + 15°С і вище. На решту території України потепління прийде трохи пізніше, після 12 квітня.
Завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова розповіла, що і квітень, і травень цього року будуть відрізнятися нестійкою погодою. “Весна в цьому році затяжна, погодні умови зараз дуже нестійкі. Може бути не одна хвиля холоду і не одна хвиля тепла і в квітні, і в травні. Тепер це нормально для нас – кожні 4-5 днів зміна погоди”, – зауважила вона .
За її словами, перелом в погоді вже стався – і зима скінчилася, і весна почалася, але її нестійкість не дозволяє відчути, що весна повністю вступила в свої права. “Потрібно дочекатися 15 квітня. Там вже і температура буде вищою, і окремі дні будуть дуже теплими. До речі, за ним можна буде визначити, яким буде травень. Травневі дні не будуть кращими, ніж ті теплі дні в квітні”, – повідомила вона.
За словами В. Мартазинової, погода на травневі свята і на Великдень навряд чи буде по-весняному теплою. Черговий прохолодний період почнеться ще в кінці квітня.
“Помилка довгострокового прогнозу – плюс-мінус два дні. Але поки що видно, що весь тиждень до Великодня погода буде млява, з опадами. Мабуть, Пасха буде прохолодною, хоч і без опадів”, – спрогнозувала вона.
Однак відразу після Великодня погода порадує справжнім весняним теплом, продовжила синоптик. В цілому травень буде відносно прохолодним у порівнянні з попередніми роками.
«Тиждень після Великодня буде дуже хороша. Але травень теж піде не дуже активно. Він наближається до тих норм, які були в 1961-90 роках”, – уточнила вона.

 

©Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/teplo-povernetsya-ale-vesna-bude-nestabilnoyu-synoptyky


Залишити коментар