Вт. 19 Березня 2024

Антимонопольний комітет почав розслідування ймовірної змови на ринку цукру

Антимонопольний комітет розпочав справу проти групи компаній «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру (бурякового).

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

«АМКУ вбачає, що група “Астарта” та ТОВ “Радехівський цукор” знаходяться у різних умовах господарської діяльності, однак схожими діями обмежили конкуренцію на ринку та отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентний рівень», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протягом останніх місяців Комітет досліджував ситуацію, пов’язану з підвищенням цін на цукор. Встановлено, що з вересня 2020 року згадані вище суб’єкти схоже підвищували оптово-відпускні ціни. Вартість зростала подібними темпами і в один період: протягом вересня-листопада 2020-го – в середньому на 48%.

В АМКУ пояснюють, що не вбачають об’єктивних причин для такої динаміки. Цукристість буряків торік загалом по Україні знизилась на 1,7 %, врожайність – на 7,8 %, посівні площі скоротилися на 2,7%. Обсяги виробництва цукру у 2020 році скоротилися на 22,3% порівняно із попереднім періодом. Водночас дефіциту в Україні не спостерігалося з огляду на перехідні запаси, обсяги імпорту і суспільну тенденцію щодо зниження внутрішнього споживання.

За даними Лондонської біржі, світові ціни не зазнали такого стрімкого підвищення. У цей час не відбулося і значних коливань на валютних ринках чи зростання оподаткування.

У рамках розслідування, окрім «Астарти» і «Радехівського цукру», комітетом вивчаються дії й інших виробників на цьому ринку.

У відомстві нагадують, що сукупна частка Групи «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» на загальнодержавному ринку є значущою для впливу на ринок і становить близько 40%.

За даними Держстату, цукор в Україні з лютого 2020 року по лютий 2021 року подорожчав на 63,6% (до 23,13 грн за кг), соняшникова олія – на 38,6% (до 47,55 грн за 1 л).


Залишити коментар