Вт. 19 Березня 2024

Білорусь почала активно купувати українську цибулю

За інформацією аналітиків EastFruit, українські трейдери активізували експортні відвантаження цибулі до Білорусі. Причиною активізації відвантажень стало зростання пропозиції цибулі експортної якості на ринку України.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією  EastFruit.

Багато українських овочівники засумнівалися в перспективі зростання ціни на цю продукцію до закінчення сезону. Водночас на ринку Білорусі ціни на цибулю ріпчасту в березні істотно підвищилися, що зробило експорт ще більш привабливим.

За даними цінового моніторингу EastFruit, середня оптова ціна на цибулю в Білорусі минулого тижня наближалася до 27 центів США за кг, а в Україні становила лише 11-12 центів США за кг. Нагадаємо, що ціни на цибулю в Україні істотно не змінюються з липня 2020 року, залишаючись найнижчими в регіоні.

Однак площі під ранньою цибулею залишаються високими, що свідчить про перспективи збереження високої пропозиції цибулі і в літній період.

До речі, поставки цибулі з України дозволили знизити ціни на ринку Білорусі і стабілізувати їх. Паралельно з цим знижуються ціни на цибулю і в Росії. При цьому ціни на цибулю в Польщі зараз приблизно такі ж, як і в Росії, але нижчі, ніж в Білорусі. Польська цибуля останнім часом, переважно дорожчала.

Відзначимо також, що внаслідок зростання експорту української цибулі до Білорусі, ціни на фрахт вантажного автотранспорту зросли. тому імпорту картоплі з Білорусі зараз немає, вартість фрахту за маршрутом Херсон-Мінськ зросла до $1 200.


Залишити коментар